Jak co roku - 14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fridericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Listopad jest więc ważnym miesiącem dla każdej osoby chorej na cukrzycę. To czas edukacji, uświadamiania i zwiększania świadomości społecznej na temat tego, czym jest ta choroba. Wielu ludzi wciąż nie jest świadomych przyczyn, objawów i prawidłowego leczenia cukrzycy,
a choroba dotyka coraz więcej osób. Obecnie na świecie cierpi na nią 350 milionów osób, a w Polsce ponad 3 miliony!

 Uczniowie klasy 2B realizując projekt „ABC Empatii, bo wszyscy jesteśmy tacy sami” dowiedzieli się mnóstwa cennych informacji o cukrzycy. Na wykład zaprosiliśmy również specjalistę -  pana pielęgniarza Janusza, który jeszcze bardziej przybliżył nam ten niezwykle ważny temat.

CUKRZYCA charakteryzuje się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi), która może być skutkiem defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez trzustkę.

Hiperglikemia prowadzi m.in. do: uszkodzenia, zaburzenia i niewydolności wielu narządów, a w szczególności oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Zbyt późno wykryta i źle kontrolowana cukrzyca powoduje wiele niebezpiecznych powikłań dla organizmu.

 Objawy cukrzycy:

Podstawowe kryterium: znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi.

Najczęściej: senność, ogólne osłabienie, nieplanowana utrata wagi, zwiększony apetyt, zwiększone pragnienie, zwiększone oddawanie moczu.

Inne objawy: nudności, zmęczenie, zaburzenia ostrości wzroku.

 Cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciążowa, to tylko niektóre ze znanych typów cukrzycy.  Ponad  90% osób chorujących na cukrzycę, to osoby z cukrzycą typu 2. Z pewnością brak aktywności fizycznej, nieprawidłowe odżywianie, nadwaga i otyłość, to czynniki wpływające na zwiększone ryzyko rozwoju tego typu cukrzycy. Nadwaga utrudnia kontrolę i powoduje gorsze wykorzystanie insuliny przez organizm.

 Nie ma specjalnej diety cukrzycowej. Należy jednak przestrzegać zasad racjonalnego żywienia.

 Pamiętaj!

  • Jedz 5-6 posiłków dziennie.
  • Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się.
  • W miarę możliwości posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia.
  • Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).
  • Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
  • Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.
  • Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, produkty z mąki pszennej), soli.
  • Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru; unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
  • Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym: surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kaszę gryczaną, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał.
    Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.
  • Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj. Unikaj smażenia.

 Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu.

UWAGA! Noś przy sobie coś słodkiego, na wypadek niedocukrzenia (osłabienie, zawroty głowy, pocenie się).

 Zapytaj swoich znajomych czy zbadali już swój poziom „cukru” we krwi!