Prawidłowe żywienie to przede wszystkim dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych:

  • białek – głównego składnika budulcowego tkanek; węglowodanów – które stanowią materiał energetyczny dla organizm
  • tłuszczy – będących przede wszystkim źródłem energii ze względu na najwyższą ze wszystkich grup pokarmowych kaloryczność
  • witamin – substancji, które są niezbędne w żywieniu człowieka do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w tkankach
  • składników mineralnych – pierwiastków chemicznych niezbędnych dla wielu reakcji zachodzących w tkankach, koniecznych do prawidłowego rozwoju organizmu
  • wapnia – niezbędnego do prawidłowej budowy kości i zębów
  • magnezu – potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni
  • żelaza – koniecznego do budowy czerwonych krwinek
  • jodu – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Zdrowy człowiek powinien spożywać regularnie 4-5 posiłków dziennie. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny.  Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, które powinno pokrywać ok. 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię.

W klasie 1b –  w ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę” – uczniowie mieli okazję wcielić się w rolę kucharza i przygotować  zdrowy posiłek.  Zadanie, mające na celu zachęcenie do zmiany nawyków żywieniowych, polegało na przygotowaniu wraz z rodzicem zdrowego, pełnowartościowego posiłku (sałatki, przekąski, śniadania, obiadu lub deseru).
Rodzice udokumentowali proces powstawania posiłków oraz ukazali efekt końcowy na zdjęciach.

Powstały pyszne dania, a czas spędzony na przygotowywaniu jedzenia przez dzieci i rodziców był niezwykle cenny. Zapraszamy do obejrzenia galerii.